Olen taaskord targem, sest et ma lõpetasin Precision Nutrition Coach Level 1 kursuse!! Woop! Aega võttis (pea poolteist aastat), aga läbi ta on. Self clap!
Precision Nutrition on tunnustatud kvaliteetne kursus, mille raames saab selgeks kõik, mis puudutab toitumist - alustades inimese anatoomiast, lõpetades kcal lugemisega.
Kursuse läbimiseks tuli iseseisvalt kodus läbi töötada hulk materjali - lugeda raamatut (läbimõõt oma 7 cm), vaadata videosid, täita töövihikut, töötada läbi korduma kippuvad küsimused ja iga peatüki lõpus sooritada test.
Sain oma reaalsed, käega katsutavad õppematerjalid kätte juba 2016. aasta detsembris. Peatükke oli küll kõigest 17, aga see info, mida sealt sai, vajas pikemat aega, et ajus seedida ja settida.
Pea on paksult tarkust täis, aga õnneks on need samad materjalid mul alati käepärast võtta. Plaanis on raamatut uuesti algusest uue, targema hooga lugema hakata.
Mida konkreetset, asjalikku ma õppisin?
Tervisliku kaalu hoidmiseks on vaja süüa mõõdukas koguses toitu. Kuidas olla kindel, et sööme just nii palju, kui meie keha vajab ja mitte rohkem? Et me ei kuluta liiga palju aega kaalumiseks, kalorite arvestamiseks ja muuks sarnaseks?
Kuna infot tervislikust eluviisist, s.h. toitumisest on tänapäeva meedias igal pool nii palju ja minu võime mõelda loogiliselt on üsna hea, siis oli hea tõdeda, et kursuse põhitõed ühtisid suuresti ka minu enda tõekspidamistega ning valikutega.
Süvitsi aru saada ja kinnistada teadmisi, millest toit koosneb, ei ole kunagi liiga palju. Mida rohkem sa süvened ja tundub, et just kui ühte ja seda sama üle kordad, seda enam leiab see ajus oma õige koha riiulil.
Tervislik toitumine tähendab lihtsustatult, et a ei söö rohkem ega vähem, kui su organism vajab ning sa sööd tasakaalustatult, st su organism saab toidust vajalikud valgud, süsivesikud, rasvad, kiudained, vitamiinid, fütotoitained jne.
Ükski toit ei ole tervislik või ebatervislik, kasulik või kahjulik, vaid kõik sõltub sinu söödavatest kogustest ja toitumise sagedusest.
Süvitsi aru saada ja kinnistada teadmisi, millest toit koosneb, ei ole kunagi liiga palju. Mida rohkem sa süvened ja tundub, et just kui ühte ja seda sama üle kordad, seda enam leiab see ajus oma õige koha riiulil.
Tervislik toitumine tähendab lihtsustatult, et a ei söö rohkem ega vähem, kui su organism vajab ning sa sööd tasakaalustatult, st su organism saab toidust vajalikud valgud, süsivesikud, rasvad, kiudained, vitamiinid, fütotoitained jne.
Ükski toit ei ole tervislik või ebatervislik, kasulik või kahjulik, vaid kõik sõltub sinu söödavatest kogustest ja toitumise sagedusest.
Kõige lihtsam reegel söömisel on süüa seda, mis on võimalikult “PÄRIS” toit.
Kas see toit kasvas puu otsas? Tuli maa seest? Kasvas põllul? Oli kunagi kana või lehm? Kui sa ei suuda tuvastada, mis võiks olla toidu esialgne kuju, siis suure tõenäosusega ei ole ta "päris" toit.
Küll aga, ka päris toitu võib serveerida erinevalt - riivida ise valmis või osta poest pakendatud porgandisalat. Kodus tehes lisad sinna max 3 koostisosa veel, poe letil valmissalati nimistus on igast asju veel lisatud, et oleks koostiselt "vastupidavam" ja maitsvam.
Küll aga, ka päris toitu võib serveerida erinevalt - riivida ise valmis või osta poest pakendatud porgandisalat. Kodus tehes lisad sinna max 3 koostisosa veel, poe letil valmissalati nimistus on igast asju veel lisatud, et oleks koostiselt "vastupidavam" ja maitsvam.
Igal põhitoidukorral peaksid taldrikul olema nii valgud, süsivesikud kui rasvad – selline kooslus tähendabki tasakaalustatud toitumine.
Ära leierdatud sõnad, aga see ongi lihtne tõde! Valgud ei ole ainult kohupiim ja kana, süsivesik ei ole šokolaad ja krõpsud, rasvad ei ole pahad.
Uksest, aknast tuleb meeletult infot. Võta Sinagi vaevaks guugeldada, süveneda, lahterdada kodus olevad toiduained "makrode" sisalduse järgi gruppidesse. Komplekteeri mõttes üks taldrikutäis, mis sellel peaks asuma. Kas on kõik kolm komponenti? Kui palju süüa?
Aga kui palju (tohib, peab) süüa?Uksest, aknast tuleb meeletult infot. Võta Sinagi vaevaks guugeldada, süveneda, lahterdada kodus olevad toiduained "makrode" sisalduse järgi gruppidesse. Komplekteeri mõttes üks taldrikutäis, mis sellel peaks asuma. Kas on kõik kolm komponenti? Kui palju süüa?
Tervisliku kaalu hoidmiseks on vaja süüa mõõdukas koguses toitu. Kuidas olla kindel, et sööme just nii palju, kui meie keha vajab ja mitte rohkem? Et me ei kuluta liiga palju aega kaalumiseks, kalorite arvestamiseks ja muuks sarnaseks?
Selleks meetodiks on sul vaja käsi ning oskust lugeda kaheni.
Portsjoni suurus: kuidas määrata?
– Peopesa suurus määrab ära valkude koguse toidu portsjonis
– Rusika suurus määrab ära köögiviljade koguse toidu portsjonis
– Peotäis määrab ära süsivesikute koguse toidu portsjonis
– Pöidla pikkus määrab ära rasvade koguse toidu portsjonis
Taldrikureegli edukaks täitmiseks tuleks eelistatult süüa taldrikult, mitte karbi/koti/wrapi seest. Mida "segasem" on toit, seda raskem on dešifreerida, millest ta koosneb. Seepärast on hea sööki ise valmistada ning endaga kaasa võtta või vähemalt omada sõnaõigust söögikohas, kus saab valida, mida sulle taldrikule laotakse.
Aga kui sa sõid ära ja sa tead, et üks osadest oli puudu - siis "lisa" see hiljem ise juurde. Nt sööd pähkleid peale, puuvilja amps vms.
Aga kui sa sõid ära ja sa tead, et üks osadest oli puudu - siis "lisa" see hiljem ise juurde. Nt sööd pähkleid peale, puuvilja amps vms.
Pea meeles, need on üldised nõuanded, mis on regulaarse, korrapärase, mõtestatud tervisliku toitumise aluseks!
Asja annab alati keerulisemaks, spetsiifilisemaks teha - seda juba võttes arvesse tervislikust seisundist tingitud vajadused, kehatüübi, päevase aktiivsuse, sportlikud eesmärgid, talumatused, eelistused jne. Kalorite lugemine, grammide kokkuarvutamine, toitumise ajastamine, pulbrite-tablettide kasutamine - see on edasijõudnutele! Ehk neile, kes orienteeruvad vabalt poes, köögis, restoranis, kuid tahavad minna sammuke edasi.
Järgmine kord kirjutan lähemalt, kuidas mida miks MINA ISE söön!